Az utolsó pillanatban is van, aki meghallgat.

Cryforhelp

Cryforhelp

Öngyilkosság megelőzés világnapja

Együtt az öngyilkosság ellen!

2018. augusztus 21. - V. A. Lacky

Az öngyilkosságok megelőzése egyetemes kihívás. Az öngyilkosság minden évben, minden korosztályban a 20 vezető halálok közt van. Évente 800.000 halálért felelős, azaz minden 40 másodpercben történik egy öngyilkosság.

 

Minden elvesztett élet mögött ott van valakinek a társa, gyermeke, szülei, barátja vagy kollégája. Egy öngyilkosság esetén 135 ember érez súlyos gyászt vagy érintett valamilyen módon. Ez évente 108 millió embert jelent, akiket mélyen érint az öngyilkos magatartás. Az öngyilkos magatartásformába beletartoznak az öngyilkosságok mellett az öngyilkossági gondolatok és kísérletek is. Minden öngyilkosságra 25 kísérlet jut és még többen gondolkodnak komolyan öngyilkosságon.

 

Az öngyilkosság mögött genetikai, pszichológiai, kulturális és más kockázati tényezők kombinációja áll, gyakran súlyosbítva valamilyen traumával, veszteséggel. Az emberek, akik eldobják életüket, nagyon változatos csoportot alkotnak, sokféle, összetett hatás előzi meg végső tettüket. Az összetettség nagy kihívást jelent az öngyilkossággal foglalkozó szakembereknek. Ezek a nehézségek összetett, az öngyilkosság megelőzését több szinten célzó beavatkozások segítségével küzdhetők le.

 

Az öngyilkosság gyakran megelőzhető és ebben neked is nagy szereped van! Változtathatsz rajta te is – mint a közösség egy tagja, gyerekként, szülőként, barátként, kollégaként, vagy szomszédként. Nagyon sok dolgot tehetsz nap mint nap, és az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján (World Suicide Prevention Day, WSPD), hogy megelőzd az öngyilkos magatartást. Tájékoztatást adhatsz a kérdésről, együttérzést, támogatást nyújthatsz a közösségedben azoknak, akik valamilyen súlyos, aggasztó helyzetben vannak, érdeklődhetsz az öngyilkosság, öngyilkossági cselekedetek okozta megbélyegzésről, stigmáról, mentális problémákról, és megoszthatod a saját tapasztalataidat is.

 

Sok munkát jelent az öngyilkosság megelőzése. A pozitív hatásai ennek a munkának azonban határtalanok, fenntarthatók és hatalmas következményük van. Nem csak azokra van hatással, akik éppen nehéz helyzetben vannak, hanem a szeretteikre, a körülötted dolgozókra és az egész közösségre, társadalomra. Arra kell törekednünk, hogy igazoltan hatékony öngyilkosság megelőzési módszereket vezessünk be és elérjünk mindenkit, akik szenvednek a világ bármely részén. 

 

Az együttműködés alapvető az öngyilkosságok megelőzése céljából. Az öngyilkosságok megelőzése sokak fáradozását igényli. Szükség van a családra, barátokra, kollégákra, a közösség tagjaira, tanárokra, vallási vezetőkre, egészségügyi szakemberekre, politikai döntéshozókra és a kormányzatra is. Az öngyilkosságok megelőzése olyan stratégiát kíván, ami összefogja az egyéni, a rendszerszintű és a közösségi munkát. A kutatások alapján azt látjuk, sokkal hatékonyabb az öngyilkosság megelőzése, ha több szintre terjesztjük ki és többféle beavatkozást gyúrunk egybe. Szükséges felhasználni mind a közösségi szinten fellelhető beavatkozásokat, mind a szociális, politikai eszközöket, valamint azokat, amelyek magukat az egyéneket célozzák. Az általános cél, az öngyilkossági cselekmények megelőzésének eléréséhez mi, mint a nyilvánosság, egy szervezet, a jogalkotás, egy közösség tagjai együtt kell, hogy működjünk, szervezett módon, minden szakterületen.

 

Mindenki hozzá tudja tenni a magáét az öngyilkosságok megelőzéséhez. Az öngyilkossági cselekmények egyetemesek, nem ismernek határokat, így mindenkit érintenek. Az öngyilkossági cselekményekkel évente érintett embermilliók sajátos rálátással, egyedi hanggal rendelkeznek. Az ő tapasztalataik felbecsülhetetlenek a megelőzéshez, a körülöttük élő, öngyilkossághoz közeli emberek ellátásához és támogatásához. Azoknak az embereknek a bevonása, akiknek van átélt tapasztalata az öngyilkossággal, központi eleme kéne, hogy legyen a kutatásokban, elemzésekben és a beavatkozások során minden szervezet számára, amelyik az öngyilkossági cselekményekkel foglalkozik.

 

Az Öngyilkosság megelőzés világnapjának idén először a mottó: „Együtt az Öngyilkosság Ellen”. Ezt a mottót őrizzük meg 2019-re és 2020-ra is.

Ezt a mottót, témát választottuk, mert ez rámutat a legfontosabb összetevőjére a globális, átfogó öngyilkosság megelőzési együttműködésnek. Mindegyikünknek fontos szerepe van és együttesen meg tudunk küzdeni a kihívással, amit az öngyilkossági cselekmények jelentenek ma a társadalmunkra.

 

Csatlakozz hozzánk és világszerte sokakhoz szeptember 10-én, akik vállalják a maguk részét az öngyilkosság megelőzéséért. Gondoskodj más szervezetek bevonásáról vagy meghívásáról, hogy szervezzetek egy rendezvényt az Öngyilkosság megelőzés 2018-as világnapján!

 

Minden évben nagyon sok életet vesztünk el öngyilkosság miatt, és sokkal többen vannak, akiket mélyen érint a haláluk. Rá akarunk mutatni mindazok fájdalmára, akiknek megtapasztaltak öngyilkos gondolatokat, és azokéra, akik öngyilkosságban vesztették el, akit szerettek.

 

Öngyilkosság világnapja 2018 – milyen módon vehetsz részt?

 

Szeptember 10-én, hétfőn csatlakozz hozzánk és világszerte sokakhoz, akik vállalják a maguk részét az öngyilkosság megelőzéséért. Hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle, gondoskodj más szervezetek bevonásáról vagy meghívásáról, hogy szervezzetek egy rendezvényt az Öngyilkosság megelőzés 2018-as világnapján!

 

Támogass azzal, hogy részt veszel az IASP Kerékpárral a Világ Körül (Cycle Around the Globe ) kezdeményezésében, amelyben ösztönzünk minden bátor, bevállalós résztvevőt, hogy közösen kerékpározzuk körbe a világot! Részt vehetsz csoportosan, egy személyben, otthon, a konditeremben vagy bárhol máshol! További információkért keresd fel az alábbi linket: https://goo.gl/tTb9xA

Szintén részt vehetsz a „Gyújts Egy Gyertyát” eseményünkben, amelyben mindenkit hívunk, hogy gyújtson egy gyertyát az ablak közelében este nyolckor az Öngyilkosság megelőzés világnapján, ezzel szimbolikusan támogatva az öngyilkosság megelőzését, és sokaknak ez megemlékezés valakiről, akit szerettek. További információkért keresd fel az alábbi linket: https://goo.gl/m6zyf5

Csatlakozz hozzánk a közösségi médiában! Lépj velünk kapcsolatba Facebookon (http://facebook.com/IASPinfo), Twitteren (http://twitter.com/IASPinfo) és YouTube-on (https://goo.gl/BUAFZ8), hogy megmutasd, támogatod az Öngyilkosság megelőzés világnapja 2018-at.

 

Töltsd le az Öngyilkosság megelőzés világnapja-hoz kapcsolódó anyagokat (angol nyelvű):

Javasolt tevékenységek: https://goo.gl/w9PyDM

Egyéb anyagok, kapcsolódva az Együtt az öngyilkosság ellen témához: https://goo.gl/Za3FWo

Öngyilkosság megelőzés világnapja 2018 – eszközök https://goo.gl/m1MkaD és PowerPoint prezentáció: https://goo.gl/1ZKyWx

Töltsd le a „Gyújts egy gyertyát” képeslapot: https://goo.gl/m6zyf5

Oszd meg az Öngyilkosság megelőzés világnapja kapcsolódó galériáját az alábbi linken: https://goo.gl/jwDbtg

Az IASP egy civil szervezet, amelynek célja az öngyilkosság megelőzése, különösen: öngyilkossági cselekmények megelőzése, a következmények enyhítése, és fórum biztosítása a mentális egészség terén az akadémikusoknak, szakembereknek, krízis-segítőknek és az öngyilkosságot túlélőknek.

Mi, mint a Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért (IASP) tagjai, felvállaltuk, hogy enyhítjük az embereknek a fájdalmát. Micsoda hatalmas kiváltság, de ugyanakkor micsoda hatalmas felelősség!”  Robert D. Goldney, IASP Elnök 1997-1999.

 

Tudj meg többet az Öngyilkosság megelőzés világnapjáról: www.iasp.info/wspd2018/ 

 

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz, akár segítenél, de nem tudod, hogyan tedd, hívhatod a következő telefonszámokat, bármilyen hálózatból, ahol meghallgatnak és segítenek eldöntened, mit tegyél:

116-123 vagy 116-111 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cryforhelp.blog.hu/api/trackback/id/tr7014184897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása