Az utolsó pillanatban is van, aki meghallgat.

Cryforhelp

Cryforhelp

Magyarország a dobogón

Az öngyilkosság statisztikájában. Tényleg ennyire rossz a helyzet?

2018. július 18. - V. A. Lacky

Ha beírjuk a keresőbe, hogy „Magyarország öngyilkosság”, sorban jönnek elő az írások, amik mind az Eurostat nemrég megjelent legfrissebb jelentésén alapulnak.

http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180716-1

Ez alapján Magyarország dobogós, harmadik a befejezett öngyilkosságok tekintetében. Ezzel a témával foglalkozó szakemberként felmerül bennem, mennyire jó ezt így tálalnunk, vagy egyáltalán, tényleg ennyire rossz a helyzet?

1.     Igen, a helyzetünk rossz. Ahogy máskor is írtam, minden egyes öngyilkosság tragikus, és tennünk kell ellene. Az, hogy dobogósak vagyunk, az önmagában egy igen szomorú eredmény, de szélesítsük ki egy kicsit a képet. Nézzük meg, hogyan alakult hazánkban az öngyilkosság az elmúlt évtizedekben.

       Már csak rápillantva a képre is látható, hogy 1984 óta szinte folyamatosan csökken az öngyilkosságok aránya. Az, hogy miért 1956 volt a fordulópont az addig csökkenő arányt a nyolcvanas évek közepéig megfordítva, nagyon érdekes kérdés. 1990 azért lett bejelölve, hogy lássuk, nem a rendszerváltozáson múlt a javulás.

A grafikonon látszik, hogy igen, van még mit tennünk, hogy elérjük az európai átlagot, am 10 körül van – de arról is beszéljünk, hogy az eredményeink folyamatosan javultak az elmúlt évtizedekben. Szakemberek százai, ezrei dolgoznak ezért, ismerjük el az erőfeszítéseiket!

2.     Az Eurostat adata 2015-ös. Azóta jelentős javulás történt, mintegy 12 százalékkal csökkent a befejezett öngyilkosságok száma 2017-ig Magyarországon. Természetesen az Eurostattól nem várható el, hogy frissebb adatot közöljön, de a hazai újságírás tehetne azért, hogy utánakérdez. Ez is hozzátartozik a statisztikához.

Nagyon jó, hogy az öngyilkosság témája megjelenik, beszélünk róla, keressük a megoldást. De fontos az is, milyen formában tálaljuk – sok kutatás igazolja, hogy a média szerepe nagyon nagy a további öngyilkosságok megakadályozásában vagy éppen ösztönzésében. Legalább abban, hogy elmondja: Mindig van, aki segít!

Amennyiben úgy érzed, segítségre van szükséged, krízisben érzed magad vagy csak el kell mondanod valakinek, ami bánt, hívd a 116-123 telefonszámot bármikor, bármilyen hálózatból ingyenesen! Ha máson látod, hogy bajban van, akkor is hívd, hogy megkérdezd, mit tehetsz érte!

A bejegyzés trackback címe:

https://cryforhelp.blog.hu/api/trackback/id/tr8814079137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása