Az utolsó pillanatban is van, aki meghallgat.

Cryforhelp

Cryforhelp

Együtt az öngyilkosság ellen

Öngyilkosság megelőzés világnapja

2018. június 28. - V. A. Lacky

Az öngyilkosságok megelőzése egyetemes kihívás. Az öngyilkosság minden évben, minden korosztályban a 20 vezető halálok közt van. Évente 800.000 halálért felelős, azaz minden 40 másodpercben történik egy öngyilkosság.

2018_wspd_banner_hungarian.png


Minden elvesztett élet mögött ott van valakinek a társa, gyermeke, szülei, barátja vagy kollégája. Egy öngyilkosság esetén 135 ember érez súlyos gyászt vagy érintett valamilyen módon. Ez évente 108 millió embert jelent, akiket mélyen érint az öngyilkos magatartás. Az öngyilkos magatartásformába beletartoznak az öngyilkosságok mellett az öngyilkossági gondolatok és kísérletek is. Minden öngyilkosságra 25 kísérlet jut és még többen gondolkodnak komolyan öngyilkosságon.

Az öngyilkosság mögött genetikai, pszichológiai, kulturális és más kockázati tényezők kombinációja áll, gyakran súlyosbítva valamilyen traumával, veszteséggel. Az emberek, akik eldobják életüket, nagyon változatos csoportot alkotnak, sokféle, összetett hatás előzi meg végső tettüket. Az összetettség nagy kihívást jelent az öngyilkossággal foglalkozó szakembereknek. Ezek a nehézségek összetett, az öngyilkosság megelőzését több szinten célzó beavatkozások segítségével küzdhetők le.

Az öngyilkosság gyakran megelőzhető és ebben neked is nagy szereped van! Változtathatsz rajta te is – mint a közösség egy tagja, gyerekként, szülőként, barátként, kollégaként, vagy szomszédként. Nagyon sok dolgot tehetsz nap mint nap, és az Öngyilkosság Megelőzés Világnapján (World Suicide Prevention Day, WSPD), hogy megelőzd az öngyilkos magatartást. Tájékoztatást adhatsz a kérdésről, együttérzést, támogatást nyújthatsz a közösségedben azoknak, akik valamilyen súlyos, aggasztó helyzetben vannak, érdeklődhetsz az öngyilkosság, öngyilkossági cselekedetek okozta megbélyegzésről, stigmáról, mentális problémákról, és megoszthatod a saját tapasztalataidat is.

Sok munkát jelent az öngyilkosság megelőzése. A pozitív hatásai ennek a munkának azonban határtalanok, fenntarthatóak és hatalmas következményük van. Nem csak azokra van hatással, akik éppen nehéz helyzetben vannak, hanem a szeretteikre, a körülötted dolgozókra és az egész közösségre, társadalomra. Arra kell törekednünk, hogy igazoltan hatékony öngyilkosság megelőzési módszereket vezessünk be és elérjünk mindenkit, akik szenvednek a világ bármely részén. 

Az együttműködés alapvető az öngyilkosságok megelőzésében. Az öngyilkosságok megelőzése sokak fáradozását igényli. Szükség van a családra, barátokra, kollégákra, a közösség tagjaira, tanárokra, vallási vezetőkre, egészségügyi szakemberekre, politikai döntéshozókra és a kormányzatra is. Az öngyilkosságok megelőzése olyan stratégiát kíván, ami összefogja az egyéni, a rendszerszintű és a közösségi munkát. A kutatások alapján azt látjuk, sokkal hatékonyabb az öngyilkosság megelőzése, ha több szintre terjesztjük ki és többféle beavatkozást gyúrunk egybe. Szükséges felhasználni mind a közösségi szinten fellelhető beavatkozásokat, mind a szociális, politikai eszközöket, valamint azokat, amelyek magukat az egyéneket célozzák. Az általános cél, az öngyilkossági cselekmények megelőzésének eléréséhez mi, mint a nyilvánosság, egy szervezet, a jogalkotás, egy közösség tagjai együtt kell, hogy működjünk, szervezett módon, minden szakterületen.

Mindenki hozzá tudja tenni a magáét az öngyilkosságok megelőzéséhez. Az öngyilkossági cselekmények egyetemesek, nem ismernek határokat, így mindenkit érintenek. Az öngyilkossági cselekményekkel évente érintett embermilliók sajátos rálátással, egyedi hanggal rendelkeznek. Az ő tapasztalataik felbecsülhetetlenek a megelőzéshez, a körülöttük élő, öngyilkossághoz közeli emberek ellátásához és támogatásához. Azoknak az embereknek a bevonása, akiknek van átélt tapasztalata az öngyilkossággal, központi eleme kéne, hogy legyen a kutatásokban, elemzésekben és a beavatkozások során minden szervezet számára, amelyik az öngyilkossági cselekményekkel foglalkozik.

Az Öngyilkosság megelőzés világnapjának idén először a mottó: „Együtt az Öngyilkosság Ellen”. Ezt a mottót őrizzük meg 2019-re és 2020-ra is.

Csatlakozz hozzánk és világszerte sokakhoz szeptember 10-én, akik vállalják a maguk részét az öngyilkosság megelőzéséért. Gondoskodj más szervezetek bevonásáról vagy meghívásáról, hogy szervezzetek egy rendezvényt az Öngyilkosság megelőzés 2018-as világnapján!

 A program hivatalos oldala: https://iasp.info/wspd2018/

Amennyiben úgy érzed, segítségre van szükséged, krízisben érzed magad vagy csak el kell mondanod valakinek, ami bánt, hívd a 116-123 telefonszámot bármikor, bármilyen hálózatból ingyenesen! Ha máson látod, hogy bajban van, akkor is hívd, hogy megkérdezd, mit tehetsz érte!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cryforhelp.blog.hu/api/trackback/id/tr4614079381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása