Az utolsó pillanatban is van, aki meghallgat.

Cryforhelp

Cryforhelp

Vallásosság és öngyilkosság

A szülők vallásossága csökkenti a fiatalok öngyilkossági gondolatait, viselkedését

2018. augusztus 16. - V. A. Lacky

A fiatalok körében az öngyilkosság világszerte a vezető halálok, különösen fontos tehát, hogy mi állhat ennek a hátterében? De ha nem a befejezett öngyilkosságokat nézzük, hanem minden öngyilkossági cselekményt, ideértve az öngyilkossági gondolatokat is, akkor különösen elszomorító arányokat találunk a fiatalok közt. Nagyon fontos, hogy ismerjük a lehetséges okokat, ezeken keresztül az esetleges erőforrásokat a számukra, vagy akár magunk számára.

religion-3452582_1280.jpgA vallásosság és az öngyilkosság kapcsolatát már többször kutatták, Magyarországon pl. Zonda Tamás végzett több évtizedre kiterjedő kutatómunkát (A vallásosság és az öngyilkosság összefüggésének hazai vizsgálatához az 1990–2010 közötti kistérségi adatok elemzése alapján). Amerikai kutatók azonban most nem csupán az érintettek, hanem a család, a felmenők vallásosságát is vizsgálták, és nagyon érdekes összefüggéseket találtak. Ezeknek az ismerete a fiatalokkal való foglalkozás esetén is sokat segíthet, jó, ha tisztában vagyunk azzal, mi jelenthet számukra kapaszkodót, illetve ki az, aki nagyobb kockázatnak van kitéve.

Association of Parent and Offspring Religiosity With Offspring Suicide Ideation and Attempts

A vizsgálatba 112 szülőt és 214 gyereket vontak be. A kutatás során megnézték mind a vallásosgyakorlást, illetve azt, a résztvevők mennyire tartják fontosnak életükben a vallást (ez két, esetenként nagyon különböző mutatója a vallásosságnak).

Fiatalok vallásossága

Lányok körében a vallás fontossága és a vallásgyakorlás egyaránt alacsonyabb öngyilkossági kockázatot jelentett – a fiúk esetében nem volt kimutatható az összefüggés. Vagyis azok a lányok, akik a vallást fontosnak tartják, feleakkora eséllyel foglalkoznak öngyilkossággal, mint akik számára ez nem fontos, illetve amennyiben gyakorolják vallásukat (azaz járnak vallásos közösségbe, templomba), akkor 40 százalékkal kevesebb az esélyük ezekre a gondolatokra.

A szülők vallásossága

Meglepő eredmény (vagy mégsem?), hogy a szülők vallásosságával is van erős összefüggés, ráadásul függetlenül attól, a fiatalok mennyire, milyen módon vallásosak! És ez igaz a fiúk esetében is. Habár a vallás gyakorlása, a templomba, vallásos közösségbe járás a szülők esetében nem befolyásolta a gyermekeik ilyen irányú gondolatait, ezzel szemben teljesen függetlenül attól, hogy a gyerekek mennyire tartják magukat vallásosnak, amennyiben a szülők számára a vallás fontos, akkor a gyerekeik körében 40%-kal alacsonyabb az öngyilkossági gondolatok előfordulásának valószínűsége. Ez különösen annyak a fényében érdekes, hogy ezt a többi kockázati tényező (szülők depressziója, öngyilkossági cselekmények, válás) nem befolyásolja.

Érdekes eredmény, a szülők számára ugyanúgy, mint azoknak, akik segíteni akarnak a fiataloknak. Hiába gondoljuk, minden szavunk, példánk a ködbe vész - igenis, számít a gyerekeinknek, hogyan élünk, miben hiszünk, hiszünk-e egyáltalán.

Ha segítségre szorulsz, akár segítenél valakinek, de nem tudod, hogyan tedd, hívhatod a következő telefonszámokat, bármilyen hálózatból, ahol meghallgatnak és segítenek eldöntened, mit tegyél:

116-123 vagy 116-111

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cryforhelp.blog.hu/api/trackback/id/tr7014079325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása